Hydra Meeting: Το ετήσιο γεγονός της ασφαλιστικής αγοράς!

28/09/2016Hydra Meeting: Το ετήσιο γεγονός της ασφαλιστικής αγοράς!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση ασφαλιστών και αντασφαλιστών που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στην Ύδρα από 21 έως 23 Σεπτεμβρίου 2016. Ασφαλιστές και αντασφαλιστές από την Ελλάδα και 23 χώρες του εξωτερικού επισκέφτηκαν και φέτος την Ύδρα για το ετήσιο γεγονός της ασφαλιστικής αγοράς.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, ανοίγοντας το συνεδριακό κομμάτι του 18th Hydra Meeting αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιούνται σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και οι οποίες επηρεάζουν την ασφαλιστική αγορά. Εστίασε στον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει η τεχνολογία στη διαμόρφωση του νέου περιβάλλοντος στην ασφάλιση, στις νέες μορφές ασφάλισης που ενδέχεται να αλλάξουν το τοπίο, στην περίοδο χαμηλών επιτοκίων καθώς και στη μεγάλη αύξηση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή που όμως συνεπάγεται επιβάρυνση κόστους. Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε πως είναι γεγονός πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και οι Έλληνες έχουν εξαιρετικά περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα, όμως, η ασφάλιση έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην κοινωνία και την οικονομία, ειδικά τώρα που το κοινωνικό κράτος μειώνει συνεχώς τις παροχές.

Ακολούθησε παρουσίαση έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα την προσαρμογή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στο Solvency II, από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Τζαβέλλα.

Η ενότητα της 22ης Σεπτεμβρίου ήταν αφιερωμένη στις αλλαγές που φέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας στους κλάδους Αυτοκινήτων και Υγείας. Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκαν οι κ. Joachim Michaely, Senior Motor Consultant, Munich RE, Gerry Raftopoulos, Chief Executive Officer, MedNet International Ltd και Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπλ. Γενικός Διευθυντής, Εθνική Ασφαλιστική. Την ενότητα συντόνισε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ και CEO, AXA Insurance S.A.

Οι ομιλητές κατέληξαν πως η τεχνολογία αλλάζει διαρκώς τα δεδομένα στην ασφάλιση. Στην Ασφάλιση Αυτοκινήτων η τεχνολογία εξελίσσει το ίδιο το αυτοκίνητο, με νέους αυτοματισμούς και ιδιότητες που φθάνουν μέχρι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Ο τρόπος που θα γίνεται η Ασφάλιση Αυτοκινήτων στο μέλλον προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά καθώς από την έμφαση στον οδηγό που δίνεται μέχρι σήμερα από τις ασφαλιστικές εταιρίες (αστική ευθύνη οδηγού), η έμφαση ενδεχομένως να πρέπει να δοθεί στο ίδιο το όχημα ως εργαλείο (αστική ευθύνη προϊόντος).

Στις Ασφαλίσεις Υγείας η επίδραση είναι επίσης σημαντική καθώς η ιατρική βασίζεται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία. Οι εξελιγμένες ιατρικές μέθοδοι που σώζουν ζωές είναι γενικά ακριβότερες από τις παλιότερες και οι ασφαλιστές καλούνται να βρουν τρόπους να τις προσφέρουν στους ασφαλισμένους και ταυτόχρονα να ελέγξουν το κόστος έτσι ώστε να παραμείνει το ασφαλιστήριο υγείας προσιτό στο ευρύ κοινό.

18th Hydra Meeting

Η ενότητα της επόμενης ημέρας αφορούσε την ασφάλιση των καταστροφικών κινδύνων. Τις απόψεις τους πάνω στο θέμα κατέθεσαν οι κ. Butch Bacani, Programme Leader, the UNEP FI, Pavel Huerta – Uribe, Expert Property EMEA Business Generation & Director, Property & Specialty Underwriting, Swiss RE και Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Συντονιστής ήταν ο κ. Νότης Βαγιακάκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος, HDI Global SE Hellas.

Με βάση μελέτες, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι ασφαλισμένες ζημιές έναντι φυσικών καταστροφών παραμένουν πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών οικονομικών ζημιών, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες είναι απροστάτευτοι έναντι των οικονομικών ζημιών από καταστροφικούς κινδύνους. Στην Ελλάδα, η οποία είναι μία σεισμογενής χώρα, το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα μικρό. Προκειμένου να αυξηθεί χρειάζεται συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για ένα σχέδιο ασφαλιστικής κάλυψης έναντι του σεισμού που θα επιτρέψει την άμεση αποκατάσταση των οικονομικών ζημιών των πολιτών.

18th Hydra Meeting

Το 18thHydra Meeting στήριξαν οι AON BENFIELD, CARPENTER TURNER, DARAG Group Ltd, EUROLIFE ERB INSURANCE GROUP και MATRIX Broker at Lloyd’s με χορηγία των εκδηλώσεων και οι ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και CARGLASS.